Olifanten interactie

Roderick en ik mijden altijd alle interacties met dieren. In een donker verleden, voordat wij wisten hoe slecht de dieren vaak worden behandeld, hebben wij helaas ook wel eens met dolfijnen gezwommen en zelfs op een olifant gereden in Zimbabwe. Ondanks dat dat 14 jaar geleden is, voel ik me er nog steeds schuldig over. En dus doen wij er alles aan om zoiets niet te herhalen.

Maar afgelopen week waren wij bij Buffelsdrift in Zuid-Afrika. En hier bleken ze olifanten interacties te hebben. De eigenaar van de lodge is een hele zachtaardige man en je kan je niet voorstellen dat hij een olifant ooit kwaad zou doen. Dus dat was in ieder geval al een goed teken. Hij vertelde vol liefde over “zijn” olifanten en over de bekende namen in de dierenbeschermingswereld die hem hier ondersteunen. We hadden ze nog niet gezien, maar we hadden het idee dat we 3 heel gezonde en gelukkige olifanten zouden gaan ontmoeten. En dat bleek waar te zijn!

Drinken olifanten interactie

Hoe het begon

De moeders van Malaika, Jabari en Bulelo zijn door stropers vermoord, toen zij vredig met hun familie in het Kruger Park woonden. Deze drie baby olifantjes werden gevonden door de rangers, terwijl zij huilden bij de lichamen van hun moeders. Ze zijn met de fles grootgebracht (36 liter melk per olifantje elke 4 uur) door Joseph. En Joseph is nu al 12 jaar lang, dag en nacht, bij de inmiddels uit de kluiten gewassen tieners.

In het verleden was het mogelijk om op deze vreedzame reuzen te rijden, iets wat ik ten zeerste afkeur. Maar daar zijn ze gelukkig 6 jaar geleden mee gestopt. Ondanks dat deze 3 olifanten hiervoor niet “gebroken” werden, zoals in bijvoorbeeld Thailand gebeurt, is dit niet wat een olifant hoort te doen. Deze 3 dikhuiden zijn opgevoed door mensen en zijn dan ook volledig gewend aan de omgang met mensen. Gasten mogen nog wel een wandeling met ze maken door de Afrikaanse bush, ze voeren en foto’s met ze maken. De olifanten zijn niet geketend, zijn vrij om hun eigen pad te kiezen en worden met een licht kunststof wandelstokje enigszins de juiste kant op gedreven. Voor zover je een olifant kunt overtuigen dat jouw kant beter is….

Olifant bruiloft
Olifantbenen en slurf
Bruiloft met olifanten

Olifanten interactie

Ze kunnen ook kunstjes en Joseph legt uit hoe hij ze dat heeft geleerd. Toen de olifanten klein waren en hun slurf om zijn schouders legde, zei hij “hug” en kregen ze iets lekkers. En als hij dat nu zegt, dan leggen ze hun slurf om je nek en krijgen ze nog steeds iets lekkers. Dus geen dwang, maar eigenlijk hetzelfde als wij met onze hond doen.

En daar wringt het nog steeds een beetje, want een hond is een huisdier, terwijl een olifant een wild dier is. Zij horen geen kunstjes te doen zoals een hond. Ze horen vrij te zijn. Maar ondanks dat het lastig is om mijn principes “zomaar” overboord te gooien, kan ik niet anders dan concluderen dat deze olifanten echt goed worden behandeld. Ze eten elke dag ieder zo’n 200 kilo aan vers fruit, brokjes en alles wat ze nodig hebben. Ze slapen ’s nachts veilig in een groot afgezet stuk, waar ook hun 3 verzorgers slapen. En ze hebben bovendien de keuze tussen buiten slapen of in een verwarmde binnenstal.

Op een drukke weekenddag kan het zijn dat ze maximaal 3x per dag gaan wandelen met toeristen (30 minuten), maar doordeweeks is dat vaak minder. Ze mogen ook elke dag een aantal uren vrij rondlopen door het park. En als ze aan het “werk” zijn, dan lopen ze naar het water om te drinken, eten ze een tijdje en lopen weer terug. Alleen tijdens het maken van de foto’s moeten ze stilstaan en op commando hun slurf optillen, hun slurf op je schouder leggen of een geluid maken. En daar worden ze uiteraard flink voor beloond. Ik geloof echt dat als ze het heel vervelend zouden vinden, dat ze dan allang een keer hadden uitgehaald. Zeker omdat ze niet zijn “gebroken” zoals in Thailand.

Olifanten interactie: samen op de foto

Azië

In Azië worden baby olifantjes opgesloten in een krat en dagenlang geslagen en uitgehongerd. Totdat hun spirit gebroken is. Mochten ze daarna toch weer een beetje nukkig zijn, gaan ze terug de kist in. Totdat ze het wel uit hun hoofd laten om nog een keer weerwoord te geven. Deze olifanten zijn nog maar een schim van zichzelf. De mahouts zitten met houten stokken met metalen haken eraan op de olifant. En als ze toch een klein beetje protesteren, dan gaat de haak in de meest gevoelige lichaamsdelen.

De jonge olifanten moeten de hele dag met toeristen op de foto en de poses waarin ze dit moeten doen zijn er letterlijk ingeslagen. Het verschil tussen de levenloze, dwangmatige, gebroken en treurige olifanten die wij in Azië zagen en deze 3 trotse olifanten bij Buffelsdrift is groot. Dat kun je echt niet met elkaar vergelijken. Het is wel van belang dat mensen het verschil weten tussen plekken waar olifanten op de juiste manier worden behandeld en plekken waar dat niet het geval is.

Tamme olifanten helpen wilde olifanten

Als iemand winst zou maken over de rug van deze drie gentle giants, dan zou ik daar nog steeds op tegen zijn. Maar de opbrengsten gaan naar een project in Namibië om wilde olifanten te beschermen. Dus Malaika, Jabari en Bulelo helpen mee om hun soortgenoten in het wild te helpen overleven. Iets wat zij zelf helaas nooit meer kunnen.

Dus ja, in een ideale wereld zou ik ook liever hebben dat deze drie tieners de hele dag vrij rond zouden lopen. En dus nooit met een toerist op de foto hoeven. Maar helaas werkt de wereld zo niet. Bovendien waren hun moeders nooit vermoord in deze ideale wereld. Maar misschien hebben deze drie olifanten het wel beter dan hun wilde soortgenoten? Een beetje poseren en je bent verzekerd van het beste eten, de beste verzorging en bescherming. En je kan een olifant ook niet echt dwingen. Zij besluiten voor het grootste deel hoe we lopen, of we ineens stilstaan en of ze nog op de foto willen. Hun verzorgers proberen degenen die geen zin meer heeft wel over te halen met wat voedsel, maar als een olifant niet wil, dan houdt het op.

Wel of niet?

Wat vinden jullie? We leven helaas niet in een perfecte wereld, waar alle dieren gelukkig en veilig zijn. Mogen ze deze 3 olifanten die zo gewend zijn aan mensen laten wandelen met toeristen? En foto’s met ze maken? Het is voor mij niet makkelijk om mijn mening (dat interactie met wilde dieren ALTIJD vermeden moet worden) te herzien, maar het is opeens toch niet zo zwart/wit meer. Ze hebben het waarschijnlijk veel beter dan de olifanten in Nederlandse dierentuinen, omdat ze in hun eigen leefgebied wonen. Ze worden geweldig verzorgd. En hebben een veel groter leefgebied dan dierentuin olifanten. Daarnaast dragen deze 3 geweldige dieren direct bij aan het voortbestaan van hun soortgenoten in het wild. Zeker omdat er jaarlijks tienduizenden olifanten worden gestroopt in Afrika, is alle hulp welkom!

Zouden jullie hier willen trouwen, zodat je de olifanten op je trouwfoto’s hebt staan? De olifanten zullen dan tijdens de ceremonie vlakbij jullie aan het eten zijn en staan ook op jullie trouwfoto’s. De kans is alleen groot dat niemand naar de trouwambtenaar luistert, omdat ze natuurlijk wel een klein beetje voor afleiding zorgen. En uiteraard is er na de ceremonie ook nog voldoende mogelijkheid om foto’s samen met de olifanten te maken.

Fruit geven aan de olifant: olifanten interactie
Voeren: olifanten interactie
Drie lieve grote olifanten: olifanten interactie

-XxX- Iris

×